Vi  var 2 hold som ankom til Bornholm den 27 august, med  godt vejr, så vi satte telt op. Vi havde havudsigt  begge hold. Vi hyggede os, indtil der kom flere Knaus folk den 29 august og de sidste ankom den 31 august. Der var stander hejsning kl 18.

Fællesspisning kl 19 ovre i det nye køkken, hvor der var plads til  at spise og hygge os  og snakken gik.
med venlig hilsen Kurt & Anne Marie Villadsen


KLIK PÅ BILLEDERNE FOR STØRRE VERSIONER
Sannes Familiecamping
                                              på Bornholm


Mandag d. 31/8 (Kirsten og Anders Lindberg, medl.nr. 5)

Vi sejlede fra Køge til Rønne kl 0.30. På færgen fik vi en god bænk at sove på, og sov godt det meste af natten. Kl 05.30 var vi i havn i Rønne og kørte til Sanne’s Camping i Melsted. Vi var heldige at komme ind kl 09.00 og fik en fin plads med udsigt over Østersøen.
Da vi havde fået Solsejlet op, kørte vi til Gudhjem og handlede det, vi ikke havde fået med hjemme fra.

Kl 18.00 var der standerhejsning hos Lotte og Louis og fællesspisning i det store køkken kl 19.00.

Tirsdag d. 1/9 (Kirsten og Anders Lindberg, medl.nr. 5)

Efter morgensamlingen kørte vi Nord på til Tejn Kirke, der var lukket, videre til Olsker rundkirke der også kun kunne beses ude fra, og til Ruthsker – Danmarks højest beliggende kirke. Også her var døren låst p.g.a. Corona. Café Misty på Vang havn havde åbent, og her fik vi en god kop kaffe inden turen fortsatte til Jons Kapel. Jon blev sendt til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne, og han slog sig ned i grotten, der i dag er kendt som Jons Kapel.

Oplevelsescenter
                                              Hammershus

Man kommer derned ved at gå en lille tur fra P-pladsen, ned ad 175 trappetrin og over nogle store sten – en spændende tur i solskin.
På molen i den lille havn ved Helligpeder spiste vi vores frokost og nød solen, inden vi fortsatte syd på. Ved landevejen ca 1,5 km sydøst for Hasle fandt vi Bornholms største runesten – Brogårdsstenen.

Brogårdsstenen blev genfundet i 1868 efter at have været brugt som dæksten over Baggeå. Efter et kig ind i butikkerne i Boderne kørte vi til Pedersker, der hver tirsdag kl 14.58 – 18.02 har ”smag på Bornholm”, hvilket vil sige smagsprøver på pølser, spegepølser, dressinger, øl, snaps og bolcher. God reklame for Brugsen, da alt, hvad vi havde smagt på, kunne  købes der. Vi nåede lige tilbage til Sanne’s Camping inden der kom en ordentlig regnbyge – heldig – heldig.

Efter spisningen i fælleskøkkenet lærte vi lige nogle få bornholmske gloser af John, som også  er Knaus medlem, og kommer fra Bornholm.

Horra – dreng
Pibel – pige
Botta – pighvar
Tjætta – hunkat
Jylkat – pindsvin

Tirsdag d. 1/9 (Kurt og Anne Marie Villadsen)


Hammershus-BornholmUdflugt til Hammers  Hus Slotsruiner. Hammers Hus Besøgscenter .åbnede 2018. Besøgscentret er et oplagt sted at starte turen på Hammers Hus.Der er udstilling , hvor du bliver klogere på borgens historie, samt mulighed for at købe mad ,drikke og souvenirs.
Besøgscentret er bygget så det falder godt i med naturen. Der er gratis adgang, Parkering 30 kr.

Hammers Hus er Nordeuropa største Borg Ruin, opført 1290 erne. I dag er ruinen Bornholm  største turist attraktion.. På en stejl  klippeknude på Bornholms Nordspids står de imponerende ruiner af middelalder fæstningen Hammers Hus. Et yndet udflugtmål for hele familien. Borgen er blevet restaureret af flere omgange.

1822 blev ruinen fredet ved Kongelig forordning.. Hammers Hus var bygget som en typisk stærk middel alderfæstning ca. kl 14 kørte nogle hen til Jons Kabel, der er ca 170 trin ned til havet.

Andre kørte til Bornholms Tekniske Samling Borrelyngvej 48  3770 Allinge. det er virkelig et besøg værd, det åbnede 4 maj 2002 .
Ejes af en forening med godt 100 medlemmer. Det er en samling  over de sidste  150 år. Det er lige fra  kopper til flyvemaskiner.

Fællesspisning kl 19 ovre i det nye køkken..

Onsdag d. 2/9 (Lotte & Louis medl. nr. 35)

Bornholmerpladsen
Turen startede kl 10 fra campingpladsen i egne biler. Første stop var Bornholmerpladsen som var et udflugtsmål for skoler og fagforeninger. Før i tiden var der træbarakker og gammeldags toiletter langs kanten. Træbarakkerne blev brugt i tilfælde af dårligt vejr. Her så vi også Helligdomsklipperne med 22 meter høje kystklipper og specielle edderkopper ( dem så vi dog ingen af ).

Derefter kørte vi til Campingpladsen, hvor John har sin vogn stående. Dette er en plads ejet af private, der er 51 anparter og der er rift om pladerne, den åbnede for private i 1993. Den er åben fra 1/3 til 1/11, om vinteren må vognen blive stående, men teltet skal tages væk.
Bornhold-MadsebakkeGudhjem RøgeriNu gik turen til Madsebakke og Madseløkke hvor vi så på helleristninger. Derefter kørte vi til Sandvig og Hammerknude, men vejret var lidt dårligt, så vi gik ikke mud til Knuden og Hammerfyr, men vi gik en tur ved Opalsøen.

Vi indtog vores mad ved Hammerhavn, nogle købte mad mens andre havde taget madpakke med. Da maden var indtaget kørte vi til Vang Havn og Vang Stenbrud. Jernbanebroen som forbinder kløftstien over kløften blev skabt i 2001/02 af kunstneren Peter Bonnen.

Retur til Gudhjem ad den smukke kystvej til Teglkås forbi Teglkås havn. Vi sluttede dagen med fiskebuffet på Gudhjem Røgeri.


Torsdag d. 3/9 (Lotte & Louis medl.nr. 35)

Torsdag morgen opdagede nogle en død sæl på stranden. Vi fik at vide, at det er Bornholms sø- og kystredning der skyder sæler, fordi der er for mange af dem, og at de tager alt liv i havet. I år var der blevet skudt 10 – 15 sæler. Igen i dag startede vi kl 10 i egne biler. Første stop var Østerlars Rundkirke. Derefter videre til Almindingen og Rytterknægten.
Østerlars Rundkirke
Rytterknægten-Bornholm
Rytterknaegten-Bornholm
Hammerknude-Bornholm
Hammerfyr-Bornholm
ÅkirkebyVi var flere der tog turen op i tårnet, for at se den flotte udsigt.

Turen gik videre forbi Ekkodalen og til Aakirkeby med marked på torvet.

Videre mod Nexø Bornholms største fiskerihavn i det skønneste solskinsvejr. Herefter til Dueodde, hvor nogle smed skoene for at mærke det dejlige fine sand. Hjemad forbi Snogebæk strand/havn. Herfra kørte vi hver især hjem. Dagen sluttede med fællesspisning og hyggeligt samvær i opholdsrummet.
               Dueodde-Bornholm
Dueodde-Bornholm

Fredag d. 4. September (Lis & Gert, medl.nr. 561)

Vi holdt slap a, formiddag, hvor folk blandede sig blandt vognene, og kom med gode ideer, og nød udsigten fra campingpladsen.
Svaneke Bryghus

Klokken 14 samledes vi ved standeren og fordelte os i bilerne, herefter kørte vi til Svaneke, hvor  vi skulle på besøg på Svaneke bryghus.

Se det var et rigtigt bryghusbesøg. Det første vi fik var et glas øl, for som Morten sagde, kan man ikke gå rundt på et bryghus uden en øl i hånden.


Svaneke-Bryghus
Svaneke-Bryghus
Svaneke-Bryghus
Svaneke-Bryghus
Vi fik en meget flot / morsom og saglig gennemgang, af hvordan Svaneke Bryghus var startet og hvordan de bryggede øl. Herefter var vi rundt på bryggeriet og så hvordan de blandede, tilsatte, kogte og tilsatte igen, for til sidst at lagre i store 20000 l tanke i mindst 6 uger, hvilket er lang tid, når man brygger øl. Herefter så vi det store tappeanlæg, der tappede øllet på nye flasker. Så kom turen til det enorme lager, med palle efter palle, med flasker, dåser og fustager. Dette var rundvisningen på bryggeriet.

Svaneke Bryghus
Herefter gik turen til den medhørende restaurant, hvor vi blev placeret ved borde, og fik udskænket 4 smagsprøver, fordelt over de bryg, de lavede. Der var sågar en med hamp i. Morten fortalte videre, med super humør, og adskillige vitser om brygmesteren og de navne, han havde givet øllene, meget fornøjeligt.

John fik forhandlet en god pris på mad og øl menu, så vi gik glade til spisebordet. Det var yderst velsmagende, og vi brugte et par timer på at spise og smage det gode øl, hvorefter vi kørte tilbage til campingpladsen.


Lørdag d. 5. September
(Lis & Gert, medl.nr. 561)

Ekkodalhuset med kæmpe
                                      tarteletter
Lørdag var dagen, hvor turen skulle gå til Christiansø og Frederiksø, men der var ingen der havde lyst, så dagen blev til en fridag, og man tog selv på udflugt. Lars Rømer tog med Lis og jeg ud til Ekkodalhuset, hvor vi fik tarteletter, nogle mægtige af slagsen med 500 gr fyld. De er vidt berømte for dem på hele Bornholm. Til aften spiste vi atter i fællesrummet, og snakken gik lystigt, indtil vi gik til ro.
 




Søndag 6. september (Kirsten og Anders Lindberg, medl.nr. 5)

Stod på afslapning og nedtagning af solsejl, og de, der havde lyst, spiste schnitzel på Restaurant Gudhjem Bakke . Farvel og tak for denne gang i samlingsstuen.
Minigolf på Sannes
                                              Familiecamping
Sannes Familiecamping
                                              - Minigolf
Sannes Familiecamping
                                              - Minigolf



Mandag 7. september (Kirsten og Anders Lindberg, medl.nr. 5)

Afrejse fra Bornholm mod
                                      YstadAfgang fra Rønne kl 10.30 til Ystad, over de 4 broer . Øresund, Storebælt, Lillebælt og Vejle Fjord – godt hjemme igen ca 18.30.
 
Tak for en dejlig uge til arrangører og deltagere.